Paella recept s kuracím a Chorizom.
Paella patrí k charakteristickým špecialitám a považuje sa za národné jedlo Španielska. Jedlo vzniklo v polovici 19 storočia na východnom pobreží Španielska v meste Valencia. Existujú rôzne verzie tohto pokrmu a v podstate sa dá použiť akákoľvek zložka, dobre kombinovateľná s ryžou. Môžeme použiť všetko od mäsa, morských plodov, zeleniny až po rôzne klobásy, napr. Chorizo. Chorizo je tradičný sušený salám, alebo klobása zo Španielska a Portugalska. Hlavnou ingredienciou je bravčové mäso a paprika.
Na dnes si pripravíme jeden z najlepších paella receptov Chicken and Chorizo paella.
Paella recept je pre 4 osoby.
Čo budeme potrebovať:
- kvalitnú Paella panvicu, môžete pozrieť tu: Paella panvice
- kvalitný Paella horák, môžete pozrieť tu: Paella horáky
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 vykostené kuracie stehná zbavené kože
- 70g Choriza
- olivový olej
- 1 cibuľa, 1 mrkva
- čerstvá petržlenová vňať
- 1 čajová lyžička údenej mletej papriky, 1 čajová lyžička paradajkového pretlaku
- 1 kocka bio vývaru
- 1 kus červenej papriky
- 100g mrazeného hrášku
- 200g varených lúpaním kreviet
- 300g ryže
Ako na to:
Cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno. Cibuľu a mrkvu ošúpeme a nakrájame nahrubo. Petržlenovú vňať nasekáme najemno, stonky odložíme.
Kuracie stehná umyjeme a nakrájame nahrubo. Chorizo rovnako.
Do panvice dáme olivový olej a mierne rozohrejeme. Pridáme cesnak, cibuľu, mrkvu a opražíme cca 2 minútky. Potom pridáme kuracie mäso,
Chorizo a stonky z petržlenovej vňate. Opekáme cca 5 min. za pravidelného miešania. Červenú papriku zbavíme semienok, nakrájame a pridáme do panvice
na ďalších 5 minút. Pridáme paradajkový pretlak a rozdrobenú bio kocku vývaru, premiešame a potom pridáme ryžu nech nasiakne všetky chute.
Zalejeme 750 ml. vriacej vody, pridáme soľ, mleté čierne korenie. Priveďte do varu, potom znížime plameň a pomaly dusíme za občasného miešania
varíme 15 minút. Ak je potrebné, pridáme trochu vody. Pridáme hrášok, krevety a dusíme ďalších 10 minút do mäkka.
Dochutíme, posypeme petržlenovou vňaťou a pri servírovaní ponúkneme nakrájaný citrón.
V prípade, ak chcete pozdvihnúť servírovanie Paella pokrmu, zvyknú sa používať servírovacie panvice. Môžete si ich pozrieť tu: Servírovacie Panvice
Prajeme Vám dobrú chuť.